Tuesday, December 01, 2009

Ketam n Me




Resipi Ketam Special Me-en

ini resipe utk 4 ketam bunga besaq

untuk tumisan
halia sebesaq penumbuk (blend)
3 labu bawang putih (blend)
cili bo/cili paste - 3 sudu besaq (ikut kepedasan)
2 bijik tomato
minyak masak

untuk kuah
3 ikat daun ketumbar (atau sebanyak manapun mengikut suka)
4-5 sudu besar tomato sauce
garam secukup rasa
2-3 bijik teluq (ikut saiz)
bawang besaq potong bulat2
black pepper (kalau suka)

instructions:

mula2, tumis halia dan bawang putih yaang telah diblend sehingga wangi..then, masukkan cili bo/paste. masak sehingga pecah minyak. selepas itu masukkan tomato yang telah dicincang. masak sampai tomato lembik sikit..selepas itu, masukkan tomato sauce and secawan air. masukkan ketam dan batang daun ketumbar. masak sampai air ketam keluar n pekat, masukkan garam secukup rasa.

at this point, check the spiciness and adjust by adding sugar if it is too hot. adjust with also black pepper, if the ketam punya sauce dah mula pekat, masukkan daun ketumbar and bawang besar yg dipotong bulat2. lagi byk bawang lagi sedap. instantly also, kuatkan api dan pecahkan telur dalam mangkuk yang berasingan dan tuang dalam kuah. tunggu dalam 15 seconds dan lepas tu baru kacau the kuah dan masak sampai kuah pekat.

boleh garnish dengan daun bawang or daun ketumbar. boleh perah limau tapi make sure api dah tutup, otherwise akan jadik pahit.

selamat mencuba!!

6 comments:

melidbonn said...

uwaaaaaaaaaaaaaa...ketam is do me...opssssssssssssss...

Unknown said...

huhuhu.. sabaq2 diet.. diet.. no ketam.. no ketam.. sungguh kejaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmm

UrbAnWiTch said...

puan meli..tak paham..
Enna- makan jer..asal jgn minum ayaq manis heheheh

Olpicture said...

Sedapnyerrrr....!

UrbAnWiTch said...

mmg sedap! try try..

UrbAnWiTch said...

by the way HARD ROCK penang tu!!